Nieuwe diëten duiken bijna wekelijks op. De nieuwste trend binnen afvaldiëten is intermittent fasting. Dit betekent ‘afwisselend vasten’. De bedoeling is simpel: om de zoveel uur wordt er gevast en vervolgens volgt er een periode waarin men wel mag eten.
Intermittent fasting: een nieuw fenomeen bij Damhert!
16/8
De populairste versie van dit dieet is het 16/8 urenschema. 16 Van de 24 uur breng je vastend door, de overige 8 uur mag er wel gegeten worden. De meeste mensen beginnen hun ‘eetfase’ om 12:00 ’s middags en beëindigen deze om 20:00. Dit wordt als het meest normale eetschema gezien, omdat ’s middags en ’s avonds samen lunchen en dineren mogelijk blijft.
Er zijn verschillende voedingscomponenten die kunnen helpen met een verhoging van het verzadigingsgevoel, namelijk: vezels, eiwitten en vetten. De Damhert Slim High Protein maaltijdrepen, het Damhert Vezelrijk gamma en de Biofood zaden, pitten en noten zijn hierbij geschikt.
5:2
Een tweede vorm is een versie waarbij er niet ‘echt’ gevast wordt, maar er een duidelijke limiet is op het aantal kcal dat gegeten mag worden. Dit is het 5:2 dieet. Bij dit dieet worden er 5 dagen in de week normaal gegeten en 2 dagen mogen er maximaal 500-600 kcal gegeten worden. Deze twee dagen in de week volgen elkaar niet op, er moet minstens 1 ‘normale’ dag tussen liggen. Ook hier kunnen de Damhert maaltijdrepen of maaltijdshakes uit het Slim gamma van pas komen, wanneer men moet minderen in het aantal kilocalorieën. Ze vervangen namelijk een hele maaltijd door een beperkter aantal kilocalorieën! Ook producten die laag zijn in kcal, maar waar men wel snel verzadigd door is (Vezelrijk en Low Carb gamma) zijn geschikt.
24 uur vasten
Bij de laatste variant – en misschien wel de meest extreme – worden er 1 à 2 dagen per week ingepland waarbij er 24 uur lang niets gegeten wordt. Ook hier mogen deze twee dagen waarop men vast elkaar niet opvolgen. De dagen dat er normaal gegeten wordt, mogen de ingenomen kcal de (berekende) behoefte niet overschrijden. Een hele dag niet eten brengt een aantal lichamelijke veranderingen met zich mee. Om deze 24 uur goed door te komen, kiest men de dagen ervoor best voedingsmiddelen met een goede voedingsstoffensamenstelling. Wat bedoelen we hiermee? Voedingsmiddelen die zorgen voor een ‘boost’ zoals onze producten uit het hele Fit Food gamma, Biofood gamma, het Vezelrijk gamma en het Vegan/Veggie gamma. Deze voedingsmiddelen zitten boordevol vitaminen en mineralen waar je lichaam naar verlangt en nodig heeft.
Waarom werkt het?
Een lagere energieopname dan het energieverbruik zorgt ervoor dat men afvalt. Zo simpel is het in theorie, maar niet in praktijk. Veel mensen vinden afvallen moeilijk, hetzij omdat de verleiding te groot is, hetzij omdat het resultaat gering is en de motivatie om vol te houden stilaan verdwijnt. Er zijn ontelbare redenen waarom een dieet voor een bepaalde persoon niet werkt. Het feit dat er bij het intermittent fasting gedurende 8 uur in plaats van 12 uur gegeten mag worden, zorgt er bijna automatisch voor dat de kcal-inname lager ligt (tenzij men zich in deze 8 uur gaat volproppen!). De maaltijden liggen in de eetfase veel dichter bij elkaar, waardoor het verzadigingsgevoel meer aanwezig is. Wanneer er sneller positieve resultaten optreden (bijvoorbeeld gewichtsverlies), is de motivatie veel groter om de voedingsaanpassing vol te houden. Bij het 5:2 dieet en het 24 uurs vasten, is er op een week tijd een aanzienlijke vermindering van het aantal kcal die worden opgenomen. Hierdoor zal er dus ook gewichtsverlies optreden.
Aandachtspunten
Het effect van intermittent fasting is in praktijk bewezen. Gewichtsverlies door vermindering van de vetmassa is een van de positieve effecten ervan. Er moet echter wel rekening gehouden worden met een verhoogd hongergevoel in het begin. Indien het dieet volgehouden wordt, verbetert dit wel aangezien het lichaam zich aanpast aan de nieuwe voedingsgewoonten.
Wanneer men stopt met dit dieet zodra het gewenste gewicht bereikt is, is het voorlopig niet duidelijk of het gewicht behouden wordt. Wanneer men terug ‘normaal’ gaat eten zoals ervoor en er toen meer kcal opgenomen werden dan tijdens het intermittent fasten, is het goed mogelijk dat men terug gaat bijkomen.
Quality over quantity
Hoewel de focus harder ligt op ‘wanneer men eet’ in plaats van ‘wat men eet’ en ‘hoeveel men eet’, is de keuze voor gezonde voedingsmiddelen nog steeds belangrijk. Daar kan Damhert uiteraard bij helpen, als uw partner voor gezonde voeding. Bij dit dieet ligt de focus niet op één maar op alle gamma’s van Damhert
Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief
Schrijf je in en blijf op de hoogte van nieuwe producten, promoties en meer.