Wie is Evelyne Mertens?
Evelyne’s reis naar plantaardige voeding begon al op jonge leeftijd. "Ik was ongeveer zeven jaar oud toen ik tegen mijn ouders zei dat ik geen dieren meer wilde eten. Voor mij was het toen nog niet altijd duidelijk welke voedingsmiddelen wel of geen dierlijke producten bevatten." Haar ouders maakten zich aanvankelijk zorgen over haar voedingsstoffeninname, maar na overleg met een arts werd duidelijk dat Evelyne gezond kon blijven door voldoende vervangende producten te eten.
Op haar veertiende besloot ze volledig vegetarisch te gaan eten, en dat was ook het moment waarop haar fascinatie voor voeding echt begon. “Ik ging zelf actief op zoek naar wat een gezond, vegetarisch voedingspatroon inhield. Dat was de aanleiding om voedings- en dieetkunde te gaan studeren.” Tijdens haar opleiding ontdekte Evelyne dat ze waarschijnlijk lactose-intolerant was. Ze had altijd al klachten na het eten van zuivel, maar had de link nooit gelegd met lactose. Vanaf dat moment koos ze voor plantaardige zuivelvervangers, zoals amandelmelk en sojayoghurt, die nu een vast onderdeel van haar dieet zijn."
Rond haar achttiende, tijdens de start van haar opleiding voedings- en dieetkunde, besloot ze om volledig plantaardig te gaan eten. Haar bachelorproef, die ze uitvoerde in samenwerking met ProVeg, ging over vegetarisme in grootkeukens. Deze samenwerking leidde tot een langdurige betrokkenheid bij de organisatie, waar Evelyne zich tot op de dag van vandaag als vrijwillige diëtiste inzet.
Naast haar werk als diëtiste, heeft Evelyne haar kennis verder uitgebreid met een masteropleiding in Management en Beleid van de Gezondheidszorg. Ze werkt momenteel voltijds als wetenschappelijk medewerker aan de KU Leuven, wat ze combineert met haar passie voor plantaardige voeding en haar vrijwilligerswerk bij ProVeg.
De Gezondheidsvoordelen van Plantaardige Voeding
Plantaardige voeding heeft volgens Evelyne aanzienlijke voordelen voor de gezondheid, zolang het voedingspatroon gevarieerd en uitgebalanceerd is. Ze benadrukt dat het belangrijk is om de juiste voedingsmiddelen te kiezen en niet zomaar elk plantaardig product als “gezond” te beschouwen. "Je kunt heel ongezond eten, zelfs als je plantaardig eet. Denk aan vegan frieten en bewerkte vleesvervangers. Maar als je kiest voor gevarieerde, onbewerkte producten, biedt plantaardige voeding veel voordelen."
Gezond plantaardig eten levert vaak meer vezels en gezonde vetzuren op, en minder verzadigde vetten en cholesterol. Dit heeft een positieve invloed op het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes type 2 en zelfs bepaalde vormen van kanker. "Studies tonen aan dat plantaardige voeding het risico op deze ziekten aanzienlijk kan verminderen. Maar het gaat om een evenwichtig en gevarieerd dieet."
Plantaardige Superfoods: Mythe of Feit?
Hoewel de term "superfood" vaak wordt gebruikt om bepaalde plantaardige voedingsmiddelen aan te prijzen, is Evelyne voorzichtig met dit label. "Ik geloof niet echt in ‘superfoods’ als losstaande voedingsmiddelen. Bepaalde producten, zoals chiazaad, kunnen inderdaad gezondheidsvoordelen hebben vanwege hun gezonde vetzuren, vezels en antioxidanten. Maar het gaat erom hoe je deze producten integreert in een gezond, evenwichtig voedingspatroon."
Voor Evelyne draait alles om balans. Plantaardige voeding kan ontzettend rijk zijn aan voedingsstoffen, maar je moet het breed inzetten en niet leunen op een enkel product voor alle gezondheidsvoordelen.