Het Paleo Dieet - Wat is het en hoe werkt het?
Het principe van het Paleo dieet
Het principe van het Paleo dieet wordt gekenmerkt door het eten zoals de oermens dat deed, in de tijd dat mensen nog verzamelden en jaagden. Wetenschappers hebben onderzocht hoe de mens toen leefde, en wat ze consumeerde. Bij het Paleo dieet eet je zo natuurlijk mogelijk en laat je alle bewerkte producten staan. Enkele voorbeelden hiervan zijn: groenten, vlees, vis, fruit, zaden en noten. Er wordt vanuit gegaan dat de genen van de mens op deze oervoeding zijn ingesteld, aangezien we vele duizenden jaren op deze manier hebben geleefd.
Omdat de mens zich op een bepaald moment verder begon te ontwikkelen, zijn we ook anders gaan eten. Zo begonnen we granen te eten, koeien te melken en gingen we meer en meer methoden ontwikkelen om zo ook voeding te bewerken. De landbouwrevolutie zorgde dus voor een grote verandering in ons voedingspatroon. Tegenwoordig wordt veel van ons eten in fabrieken geproduceerd, met vooral veel suiker en kunstmatige toevoegingen. Het gevolg hiervan is dat ons lichaam hier niet goed op reageert en we ons als gevolg moe voelen en klachten krijgen. Het Paleo dieet wil terug naar de basis, terug naar onze genen. Gezond eten zoals de natuur het heeft bedoeld. Door alleen de dingen te eten waar we ons supergoed bij voelen, voelen we ons weer fit en gezond.
Zo is het uitgangspunt van het Paleo dieet heel duidelijk: onze genen zij niet op onze huidige manier van eten aangepast. De gevolgen zien we vaker en vaker terugkomen onder allerlei ziekten: diabetes, hart-en vaatziekten, auto-immuunziekten,.. Ook overgewicht, te kort aan vitaminen en mineralen zijn problemen waar we meer en meer mee te maken hebben. De medische wetenschap richt zich vaak op de bestrijding van symptomen maar komen niet met duidelijke antwoorden.
Paleo gamma van Damhert Nutrition
De Paleo levenstijl zoekt wel naar oplossingen: behandel en voorkom ziekten en bevorder de gezondheid door te gaan eten zoals de oermens dat deed. Maar waaruit bestaat deze oervoeding dan? Groenten, Vis, Vlees, Eieren, Fruit, Noten en Zaden zijn de voornaamste. Zoals je ziet staan hier geen granen, melkproducten, peulvruchten en suiker tussen. Ook chemische toevoegingen zijn volledig uit den boze. Natuurlijk heeft Damhert een ruim gamma aan van noten en zaden, die volledig geschikt zijn voor het Paleo dieet. Ons Biofood gamma biedt onder andere lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, maanzaad, sesamzaad, hazelnoten, cashewnoten, amandelnoten, walnoten,.. aan. Onze Biofood producten worden op gecontroleerde biologische wijze geteeld en voldoen bovendien aan het Europese BIO EU-Keurmerk.
Waarom geen suiker, granen, melkproducten en peulvruchten in het Paleo dieet?
Het is algemeen geweten dat suiker zeer verslavend werkt en onze bloedsuikerspiegels ontregelen. Telkens wanneer we suiker consumeren (of veel koolhydraten), maakt ons lichaam insuline aan om de bloedsuikerspiegel constant te houden. Het probleem is dat wij voortdurend voedingsmiddelen eten die de bloedsuikerspiegel verhogen en waardoor het lichaam meer moeite krijgt met de regulatie hiervan als gevolg kan je ongevoelig kan worden voor de veranderingen in de suikerspiegels van het bloed. Dit kan diabetes doen ontstaan. Ook kan je veel vaker honger hebben als de suikerspiegel zo schommelt. Hierdoor we steeds meer gaan eten en zo ook obesitas kunnen krijgen, omdat de grote hoeveelheden koolhydraten/suikers worden opgeslaan als vet.
De meeste granen bevatten gluten. Deze kunnen ervoor zorgen dat je darmwand beschadigd raakt waardoor allerlei onverteerde stoffen via de bloedbaan in ons lichaam terecht kunnen komen. Ons lichaam weet niet goed wat er met deze stoffen moet gebeuren met als gevolg dat ons immuunsysteem deze stoffen gaat aanvallen. Hierdoor ontstaan chronische ontstekingen door het hele lichaam en een overactief immuunsysteem (de basis van auto-immuunziekten).
Voor de volwassen mens is het verteren van melkproducten lastig, en al helemaal wanneer het melk van een ander dier betreft (zoals een koe). Ook dit zorgt ervoor dat de darmwand beschadigd raakt en niet optimaal zijn werk kan doen. Denk hierbij aan de vele mensen die lactose-intolerant zijn.
Peulvruchten kunnen ook de darmwand beschadigen. Ze komen weliswaar in de natuur voor maar toch bevatten ze anti-nutriënten. Dat zijn stoffen die een plant aanmaakt om zijn zaden (wat peulvruchten eigenlijk zijn) te beschermen tegen dieren.
Maar hoe kom ik dan aan voldoende energie met weinig koolhydraten?
Wij zijn eigenlijk niet gemaakt om koolhydraten als voornaamste brandstof te hebben. De mens kan eigenlijk vet het meest efficiënt verbranden. Vet is dus een belangrijke speler bij het Paleo dieet. Vet dient als brandstof, je word er niet dik van en geeft een verzadigd gevoel en constante energiestroom. Maar let op, niet elk vet is even geschikt om te eten. Binnen de Paleo levenstijl wordt voornamelijk gebruik gemaakt van verzadigde, stabiele vetten, zoals kokosolie. Een stabiel vet is een vet wat niet oxideert bij hoge temperaturen. Oxideren van vetten betekent dat het vet ‘verbrand’ en dit mag binnen Paleo absoluut niet aangezien dit schade kan aanrichten in het lichaam. Minder stabiele vetten zoals olijfolie zijn enkel geschikt om koud te eten, bij salades bijvoorbeeld. Zonnebloemolie, sojaolie en margarine zijn niet geschikt voor het Paleo dieet omdat ze voor verzuring zorgen en schade in de lichaamscellen. Andere voorbeelden van goede vetten vind je bijvoorbeeld bij vis.
Paleo lijkt precies op Keto?
Het klopt dat deze twee diëten best wel wat van elkaar weg hebben. Maar wat zijn nu precies de verschillen en de overeenkomsten? De overeenkomsten tussen Keto en Paleo zijn dat beide dieëten koolhydraatarm zijn, hoog in vetten en rijk aan natuurlijke en onbewerkte producten. Net zoals bij Paleo is het de bedoeling bij een Ketogeen dieet dat je de meest gezonde producten gaat kiezen.
Maar wat zijn dan de verschillen? Bij een Keto dieet focust men zich nog meer op de verhouding tussen de macro’s. Zo is een ketodieet nog wat beperkter in koolhydraten en focust het zich meer op de inname van veel vetten. Zo zijn bijvoorbeeld bepaalde groentes en fruitsoorten niet geschikt voor een keto dieet maar wel voor het Paleo dieet zoals bijvoorbeeld zoete aardappel, pastinaak, perzik, meloen, druiven,..
Kan je Keto en Paleo combineren? Aangezien er geen hele grote verschillen zijn tussen beide dieëten kan je ze eigenlijk heel goed combineren. Zo kan je best bij het Keto dieet zoveel mogelijk natuurlijke producten consumeren en de bewerkte laten staan (zoals in het Paleo dieet). Op die manier krijg je alle stoffen binnen die je nodig hebt en laat je de eventueel schadelijke producten achter je. Op die manier ga je je gezonder voelen en werkt het lichaam nog beter.
Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief
Schrijf je in en blijf op de hoogte van nieuwe producten, promoties en meer.