Als je voedsel verspilt, verspil je ook water, land, energie en CO2. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Daarom hebben wij de beste tips tegen voedselverspilling voor jou op een rijtje gezet.
1. CHECK JE VOORRAAD
Check je voorraadkast, koelkast en vriezer voordat je boodschappen doet. Vaak heb je nog meer dan je denkt!
Zet restjes eten en aangebroken verpakkingen op een vaste plek in je koelkast. Zo zie je in één oogopslag wat als eerste op moet.
2. MAAK EEN BOODSCHAPPENLIJSTJE
Maak een boodschappenlijstje, schrijf op wat je echt nodig hebt. Op die manier ga je veel minder impulsaankopen doen en zal je op die manier minder voedsel verspillen én ook nog eens geld overhouden.
3. METEN IS WETEN
Kook precies op maat. Voedselverspilling bij de consument komt vaak als gevolg van te grote porties te koken. Vooral bij pasta, rijst en couscous is het slim om de porties af te wegen. Deze producten zetten namelijk uit tijdens het koken. Rijst wordt ongeveer 2,5 keer groter en pasta 2 keer zo groot. Hiervan kook je al snel te veel.
4. KIJK, RUIK EN PROEF VOORDAT JE IETS WEGGOOIT
Het verkeerd interpreteren van de THT-datum op producten is een andere belangrijke oorzaak van voedselverspilling. De THT-datum is slechts een kwaliteitsgarantie van de producent (terwijl de TGT-datum wel de uiterste datum is waarop je een product kunt eten). Vertrouw dan ook bij de THT-datum op je eigen zintuigen voordat je iets weggooit.
5. BEWAAR VOEDSEL OP DE JUISTE TEMPERATUUR
Door eten op de juiste plek en bij de juiste temperatuur te bewaren blijft het langer goed. Je hoeft dan minder snel iets weg te gooien. De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 °C. Eten bederft dan minder snel en bacteriën groeien nauwelijks. Met een koelkastthermometer kun je controleren of je koelkast koud genoeg staat.
Sommige soorten groente en fruit blijven langer goed in je koelkast, en andere soorten juist buiten de koelkast. Brood kun je het beste bewaren in de zak, in een afgesloten trommel. Nog beter kun je brood invriezen en elke dag de boterhammen eruit halen die je nodig hebt. Ook groente en fruit kun je bewaren in de diepvries. Groente kun je het beste even blancheren (kort koken), fruit kun je gesneden in stukjes invriezen. Aardappelen, rijst, pasta en couscous kun je gekookt invriezen. In de vriezer blijft eten minimaal een maand goed.
6. FIFO
FIFO - FIRST IN FIRST OUT - Leg de producten die eerst op moeten (met de kortste houdbaarheidsdatum) voorin de koelkast of voorraadkast. Zo ben je er zeker van dat je de producten gebruikt die eerst gaan vervallen.
7. GEEF JE PRODUCTEN EEN TWEEDE BESTEMMING DOOR ZE TE CONSERVEREN
Fermenteren, inmaken, pekelen,.. Je hebt er waarschijnlijk al wel eens van gehoord. Zeker het proberen waard want het is leuker en gemakkelijker dan je denkt!
8. BEWAAR JE RESTJES
Heb je restjes in huis? Fijn! Als je het goed bewaart, kun je het later die week nog prima eten. Neem het mee als lunch, verwen jezelf door een avondje lekker niet te koken of vries het in! Ook is het altijd leuk om je vrienden, buurvrouw of oma te verassen met een overgebleven maaltijd!